Traumaverwerking

Je hebt iets verschrikkelijks meegemaakt. Misschien heb je een vreselijk ongeluk zien gebeuren of ben je het slachtoffer geworden van een misdrijf. Hoe dan ook je hebt een nare en zeer emotionele ervaring doorgemaakt en je hebt het er ook flink moeilijk mee gehad.

Maar, het leven gaat door, en je bent er steeds minder mee bezig. Na een tijdje dacht je er niet meer over na, en uiteindelijk ben je het zelfs helemaal vergeten. Tenminste, dat dacht je…

Een trauma ontstaat als gevolg van een gebeurtenis die zulke heftige emoties bij je losmaakt dat je hersenen als het ware overbelast raken. De emoties die deze gebeurtenis met zich mee bracht heb je geprobeerd te verwerken, maar dat lukte niet goed en je bent gaan proberen ze te vergeten. Daar gaat het mis, want iets ”bewust vergeten” kan niet, wat je op zo’n moment gaat doen is verdringen.

Terug naar toen…

Dat kan lang goed gaan. Een hele tijd is er niks aan de hand. Dat kan maanden zijn, maar ook jaren. En dan ineens, misschien zelfs zonder dat je snapt waarom, komt het weer terug in je leven. Je herbeleeft de situatie van toen, met als gevolg dat je blijft hangen in emoties van toen.

De woede, de angst maar vooral de onmacht hebben je in houdgreep. Je krijgt nachtmerries en je slaapt slecht. Je bent prikkelbaar of je barst ineens tegen iemand uit.

Jij bent dan misschien wel verder gegaan, maar het trauma is blijven hangen. Je hebt het niet bewust een plaats kunnen geven. Zulke grote, indrukwekkende gebeurtenissen hebben tijd en aandacht nodig om een plek te krijgen.

Behandeling van het trauma

Er zijn verschillende erg succesvolle therapeutische technieken om de vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Het volgende is aan de hand: je zit gevangen in dat ene moment. Je leven is doorgegaan. Je hebt er over gehuild, je bent kwaad geweest, maar de tijd liep door en jij dus ook. Maar je innerlijke systeem is nog lang niet zo ver. En als er ook maar iets gebeurt dat een beetje op jouw traumatische ervaring lijkt, of er voor jouw gevoel op lijkt, nemen je gevoelens van dat moment het roer helemaal over.

Met deze behandeling haal je die reactie in de regel helemaal weg, in relatief korte tijd. De eerste sessies zijn meestal heftig, dan pakken we dat moment even goed aan. Daarna werken we met positieve stappen weg van dat moment en kun je je snel meer ontspannen voelen.

Een trauma kan ook goed behandeld worden met internet therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo.

Direct een afspraak maken

Heb je een vraag over jouw klacht, over de behandeling, of de psycholoog? Bel met praktijk Psycholoog Ede – 0318 – 700 637 – Wat je vraag ook is, je krijgt altijd een goed advies. Mijn praktijk is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 20.30 en op vrijdag tot 17.30. Stuur je liever een bericht, vul dan het contactformulier in.