Rouwverwerking met therapie – Ede

Het rauwe van houden van

Wat je niet liefhebt, kan je niet raken. Verliezen waar je van houdt doet onvergelijkbare pijn. Die pijn is een herinnering, een teken van verlies. Die pijn is, als het goed is, tijdelijk. In het rouwen veranderen we, we passen ons leven aan naar de nieuwe situatie, zónder dat geen of degene waar we zo veel van houden.

Je rouwt op jouw manier

Rouwen is voor jou niets nieuws; je doet het al je hele leven. Soms klein – rouwen als je niet meer kan sporten door een blessure. Soms groot – familieleden of huisdieren die zijn overleden. Door al die ervaringen, je opvoeding, wie je bent, wat je hebt meegemaakt, heb je leren rouwen op jouw manier.

Veel mensen hebben zich daarin als het ware geblesseerd: die pijn wil je zo snel mogelijk achter je laten. Dus met trucjes wikkelt je geest het in een mitella en zegt ‘zo, klaar, verder’. Je hebt een manier gevonden om die pijn te overleven. Maar overleven is niet verwerken. En nu, jaren later, werkt jouw formule niet meer. Sterker nog: het is je danig in de weg.

Leer je rouw opnieuw kennen

In de behandeling leer je jouw rouw opnieuw kennen, je leert jezelf opnieuw zien. Hoe je misschien ontkend, hoe boos je eigenlijk bent, hoe veel diep verdriet. Maar ook hoe je zoekt naar uitwegen anders dan de pijn, hoe je jezelf verhalen spint, hoe je apathisch kunt zijn, jezelf voor de gek houdt.

Je leert van elk gedrag de waarde te vinden: zonder oordelen of verwachtingen. Je leert de kunst van ‘het er gewoon te laten zijn.’ Het kan zijn dat je onderweg ook oud leed tegenkomt wat je dan nu ook een plek kunt geven. Zo verander je langzaam met de nieuwe situatie mee. Tot je er weer mee kunt leven.

Alles waarvan je kunt houden

Om alles waarvan je kunt houden, kun je rouwen. Je zou denken dat rouwen gaat over verlies van een naaste – en dat is ook vaak zo – maar je kunt ook rouwen als je de kans op een kind verliest, je baan, of je huwelijk.

Contact met Psycholoog Ede

Heb je een vraag over jouw klacht, over de behandeling, of de psycholoog? Bel met praktijk Psycholoog Ede – 0318 – 700 637 – Wat je vraag ook is, je krijgt altijd een goed advies. Mijn praktijk is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 20.30 en op vrijdag tot 17.30. Stuur je liever een bericht, vul dan het contactformulier in.