Depressie therapie bij Psycholoog Ede

Ben ik nu wel of niet depressief?

‘Depressief’ is een beladen woord. Mensen gaan een beetje moeilijk kijken en niemand weet wat hij er mee aan moet, met iemand die ‘depressief’ is. De vraag is: ben je het wel. Veel symptomen van heel andere klachten lijken op depressie en het is heel moeilijk van jezelf te kunnen zeggen of je nu depressief bent of niet.

Als je jezelf de vraag stelt is wel duidelijk dat je ergens mee zit waar je moeilijk zelf uit komt. Het is belangrijk die vraag serieus te nemen, niet zelf op de stoel van een arts te gaan zitten en je vraag aan een huisarts of psycholoog te stellen. Een psycholoog kan wel goed beoordelen wat er speelt en via gesprekken en eventuele test kunnen we bekijken wat de depressie in jouw leven doet en hoe ik jou kan helpen. Ook jij kunt geholpen worden.

Gevangen in somberheid

Als je depressief bent kun je ook goed last hebben van slapeloosheid, angst of prikkelbaar zijn. Het zijn heel uiteenlopende gevoelens. Een van de omschrijvingen die ik vaak terug hoor van cliënten is een diep gevoel van eenzaamheid.

Gevangen in somberheid, verwijder je je van iedereen: collega’s, vrienden en zelfs je geliefde of gezin. Sterker nog, wie dichtbij wil komen wordt hartgrondig de deur gezegd. De eenzaamheid gaat over wie je bent. Je kunt niet verder weg. Kon je maar verder weg. Ook weg van jezelf.

Aan de slag

Je kunt een depressie niet uitzetten – net zomin als je hem aangezet hebt. Je kunt niet werken aan je depressie. Je kunt niet duwen, trekken, scheuren aan de depressie, want de depressie is een optelsom van dingen die je tegenwerken. Voor de een is het werk, of omgaan met mensen en bij een ander liggen er diepere oorzaken. Dat maakt de depressie soms heel ongrijpbaar voor je gevoel. Aan de andere kant zijn dat nu precies de thema’s waar we wél mee aan de slag kunnen.

Gaat het over?

Vaak wel. Het hangt van je voorgeschiedenis af en of depressie bijvoorbeeld in je familie voorkomt; maar in de regel sluiten we de behandeling met goed resultaat af. In sommige gevallen komt de depressie op latere leeftijd weer terug – cliënten herkennen het, weten wat ze kunnen doen en trekken op tijd aan de bel.

Contact met Psycholoog Ede

Heb je een vraag over jouw klacht, over de behandeling, of de psycholoog? Bel met praktijk Psycholoog Ede – 0318 – 700 637 – Wat je vraag ook is, je krijgt altijd een goed advies. Mijn praktijk is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 20.30 en op vrijdag tot 17.30. Stuur je liever een bericht, vul dan het contactformulier in.