Burn-out en Stress therapie

Heb je het gevoel dat je helemaal op bent? Dat je zo een week kunt slapen en rusten, maar dat je dan nog steeds vermoeid zou zijn? Ben je vaak vergeetachtig, slaap je slecht of reageer je soms veel te heftig op kleine problemen? Zo ja, dan moet je gaan oppassen, want dit zijn de eerste signalen van een burn-out.

Burn-out

De letterlijke vertaling van het engelse woord ”burn-out” is opgebrand. En dat vat goed samen hoe mensen die met dit probleem zitten zich voelen, namelijk: op. Een burn-out is het gevolg van een combinatie van teveel inspanning met te weinig ontspanning. Dat kun je voor één keertje wel aan, maar ga je zo langere tijd door dan is de kans groot dat het uitloopt op een burn-out.

De rem is zoek

In je hersenen zit een sympathisch deel en een parasympatisch deel. Simpel gezegd: het sympathische deel is de gaspedaal, het parasympatische de rem. Bij acute stress drukken je hersenen (door middel van hormonen) het gaspedaal volledig in en en zetten de rem uit.

In geval van een burn-out is het systeem van gas geven en remmen in de war. Het systeem is uit balans. Je hersenen geven gas, maar drukken tegelijkertijd op de rem. Je remt terwijl er niks te remmen valt. Je geeft gas terwijl de remmen het niet doen. Het systeem in je hersenen moet opnieuw in balans gebracht worden.

Een Burn-out is goed te behandelen

Veel mensen krijgen een keer in hun carrière een burn-out. De beroepspraktijk heeft er veel aandacht aan besteed en we kunnen een burn-out goed en snel behandelen. We herstellen je energievoorraad en we werken aan hoe je goed en gericht kunt ontspannen. Maar ook hoe je je energie over een dag verdeelt. En vooral ook hoe je kunt geven, maar ook nemen.

Online je Burn-out behandelen

Ook met online therapie kun je een burn-out goed behandelen. Door videobellen kun je in behandeling bij een psycholoog vanuit je eigen veilige omgeving. Kijk voor de mogelijkheden op de website van Psyned waarbij ik ben aangesloten.

Contact met Psycholoog Ede

Heb je een vraag over jouw klacht, over de behandeling, of de psycholoog? Bel met praktijk Psycholoog Ede – 0318 – 700 637 – Wat je vraag ook is, je krijgt altijd een goed advies. Mijn praktijk is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 20.30 en op vrijdag tot 17.30. Stuur je liever een bericht, vul dan het contactformulier in.