Angstklachten behandelen bij Psycholoog Ede

Leven in angst

Soms ben je bang terwijl je weet dat je niet bang hoeft te zijn, als je logisch nadenkt. Maar toch; je bent bang. Sterker nog, je bent heel vaak bang. Je leven richt je in op je angst. Je gaat er dingen voor uit de weg. Alles wordt bepaald door die angst. Je raakt je vrienden kwijt, je kunt niet meer naar je werk. Je hebt geen plezier in de dingen, waar je vroeger zo veel plezier aan beleefde. Je hebt uiteindelijk alleen nog maar je angst.

Angst kan je leven behoorlijk belemmeren, je leeft niet vrijuit. Dat is vervelend en niet nodig. Wist je dat ongeveer 19% van de Nederlanders te maken krijgt met angstklachten? Het is een veel voorkomende psychische klacht. Mensen hebben de neiging om angst te gaan meiden, door bijvoorbeeld de situatie of het “ding”te meiden waardoor je angstig wordt. Dit is niet de oplossing en hierdoor zal de angstklacht alleen maar groter worden. Juist bij een angstklacht is het goed om deze snel te behandelen. Hierdoor is de klacht sneller te en beter te behandelen.

Verschillende angstklachten

Ik onderscheid grofweg drie soorten angstklachten:

  • gegeneraliseerde angststoornis
    Je piekert over van alles en nog wat en je bent de hele tijd bezorgd. Maar je spreekt jouw bezorgdheid allang niet meer uit. Omdat je bang bent dat ze je een zeur vinden. Je sluit je af, en voelt je daardoor ontzettend alleen met je gepieker.
  • dwang of obsessieve compulsieve stoornis
    Je hebt niet alleen angsten, maar bent ook geobsedeerd met bepaalde gedachten of handelingen. Je kunt bijvoorbeeld niet ophouden met het hebben van bepaalde negatieve gedachten. Je raakt opgeslokt door deze gedachten. Of je moet de hele tijd dezelfde handelingen uitvoeren (denk aan smetvrees of wasdrang).
  • de fobie
    Een fobie is een gerichte angst. Bijvoorbeeld voor een dier, een object of een situatie. Net als met alle angstklachten snap je dat het niet ‘rationeel’ is. Maar toch… Het grote probleem met een fobie is dat je de angst wilt vermijden. Dat kan betekenen dat je dingen expres niet doet, of bepaalde plaatsen of situaties dwangmatig uit de weg gaat. Dat kan een grote negatieve impact hebben op je leven.

Heb je vragen over angst?

Kijk dan even op het forum over angst en fobie. Hier kun je anoniem jouw angst vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen. Angstklachten kunnen ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Kijk dan even bij mijn collega’s van Psychologen Nederland die online therapie aanbieden.

Contact met Psycholoog Ede

Heb je een vraag over jouw klacht, over de behandeling, of de psycholoog? Bel met praktijk Psycholoog Ede – 0318 – 700 637 – Wat je vraag ook is, je krijgt altijd een goed advies. Mijn praktijk is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 20.30 en op vrijdag tot 17.30. Stuur je liever een bericht, vul dan het contactformulier in.